1 bok, tomater og melk

HandlelisteJeg syns det er genialt å kunne kjøpe bøker på dagligvarebutikken. Her går man og rusler rundt blant alskens dagligvarer og krimskrams, ti kroners tilbud, bleier til halv pris, karbonader som kjemper om vår oppmerksomhet i en stille krig med halvstekt kylling, og så ser man en hel hylle med bøker! Det er klart jeg må bort til den å se. Karbonader? Skulle jeg ha det? Det er jo bare herlig å kunne la en i utgangspunktet kjedelig tur til butikken lyses opp av bøker til en lav pris. Strategisk plassert på enden av godterihyllen selvfølgelig. De frister med sine farger og spennende forsider. Trekker meg mot seg som en arabisk magedanserinne. Er det en sammenheng? Magedanserinner, godteri og bøker? Tja… De kan jo være jo kos, gode og spennende alle sammen.

Hvordan vet de egentlig hvor de skal plassere bøker i en dagligvarebutikk? At de vet hvor melka, frukta, pålegget og alt det andre som vi fyller skapene med, og vist nok kaster en fjerdedel av, skal plasseres er jo greit. Men bøker? Har de regnet seg fram til at vi først dekker det grunnleggende primære behovet for mat først, også er det en slags funksjon inne i hodet vårt som sier at vi skal gå for underholdning og kos etterpå? Kanskje det. Vi finner jo rett før bøkene isdisken, potetgull og annet digg.

Jeg skulle så jeg gjerne ha funnet en grønsaksbok der grønnsakene er, en bok om kyllingretter der… Oppsann! Brems en smule her nå Andersen. Jeg gjør jo det. Det er jo stabler med hefter fulle av forslag til oppskrifter over alt på butikken. Hvorfor trodde jeg ikke det før etter en lang stund? Er de så dårlig plassert at jeg ikke husker dem? Er jeg så vant med dem, at de har blitt en del av interiøret? Er det derfor jeg ikke legger merke til dem? Uten at jeg faktisk må gå så langt som å skrive om bøker i dagligvarebutikken for å huske dem? Er de faktisk så dårlig plassert?

Men la meg ta oss tilbake til bøkene ved enden av godterihyllen. Pocketbøker selvfølgelig. Billig, lettkjøpt og bare de som har en fortid som innbundet, eller de som ligner på de som tidligere var innbundet. Dere vet hvilke jeg mener. Forfatterne som har skrevet nesten det samme som Dan Brown og som selger fordi vi har blitt hekta på mysterier fra fortiden, som er sånn nesten sant. Kanskje har vi til og med forsket på slekten tilbake til ørten hundre og fjorten, og kan identifisere både tid og sted der handlingen foregår. Det som er tilfellet er i hvert fall at vi veldig lett lar en av disse bøkene blande seg med melk og spennende grønnsaker i handlevognen. Prisen er så lav at vi ikke tenker så mye over det som vi gjør hvis vi kjøper en innbundet bok. Vi lar den falle ned i handlevognen som hvilken som helst annen dagligvare.

Det er jo slik at når en bok blir dagligvare så har vi kommet veldig langt. Hvis vi på handlelisten vår kan skrive: 1 bok, tomater og 3 melk. Da har vi lykkes her til lands med å distribuere bøker. Og ingen kan lenger si at bøker er vanskelige å få tak i.

#vidarhandersen