Kane og Abel

KaneOgAbelTittel: Kane og Abel
Sjanger: Roman / Familiesaga
Forfatter: Jeffrey Archer
Sider: 647
Forlag: Vigmostad & Bjørke
Utgivelsesår: 2012
ISBN: 978-82-419-0730-2
Av og til kommer man over bøker som man ikke kan legge fra seg. De beste bøkene. De som holder deg våken om natten. Dette er en av dem.

Kane og Abel handler om to iherdige menn. Fast bestemte på og nå sine mål i forretningsverdenen gyver de løs på enhver utfordring som de møter. Kane, født til rikdom og suksess i Amerika. Abel, funnet nyfødt på et jorde av en ung gjeter i polen. Oppvekstene deres er så forskjellige som de kan bli. Kane har trygghet og overflod av luksus. Abel må kjempe for hvert måltid. Begge bestemmer seg for å overleve og bli best i sin verden.

Vi følger Abel gjennom hans møte med en bedre verden, og hans tragiske skjebne i krigstider, og som fange under russerne i Sibirs fryktede arbeidsleirer. Han bestemmer seg for å overleve, kjempe for sin egen eksistens, og vi blir med ham på den fantastiske reisen hans til Amerika. Underveis reddes han av tilfeldigheter og egen kløkt. Reisen fra den fattige familien i jordhytta og til han kommer til Amerika er beundringsverdig godt skrevet. Jeffrey Archer viser oss sin overlegne fortellerkunst, når han griper oss helt inn i margen med sine beskrivelser av datidens virkelighet.

Kane er på tross av sitt opphav, fast bestemt å og skap sin egen fremtid. Han setter seg som mål og følge i farens fotspor, og kjemper sin egen ensomme kamp for å kunne oppfylle sine drømmer. I ung alder utmerker han seg som en dyktig finansmann, og veien blir etter hvert kort til suksess. En suksess han konstant må kjempe for å beholde. Familieintriger og utenforstående truer hans arv og midler, og han tar opp kampen full av hevnlyst. Samtidig er han oppdratt i en gammel familietradisjon til å respektere sine medmennesker. Dette gjør at han på tross av sine harde mål om å bli en av de mest suksessfulle, hjelper andre når samvittigheten sier ham at det er det riktige å gjøre. Hevnlysten og hatet til de som har besudlet hans nærmeste, og hans behov for å ville hjelpe de han har tro på, gir ham fiender. Farlige fiender. Og han må beskytte sine midler og familiens posisjon. Om han klarer det, finner du ut ved å lese boken.

Abel kommer til Amerika som innvandrer, og arbeider hardt for å oppnå suksess. Han begynner nederst på rangstigen, og kommer ved hjelp av hardt og ærlig arbeid opp i en ledende posisjon. Tilfeldighetene gjør det til at han møter en av Kanes verste fiender. Abel sverger på å hevne seg på Kane, for at han mistet en nær venn og mentor i depresjonstiden. Han mener dette er Kanes skyld fordi han representerer den banken som ikke ville være forståelsesfulle. Krigen mellom de to er dermed i gang. Både Kane og Abel er patrioter av Amerika. Den ene med utgangspunkt som fattig polsk innvandrer, og den andre som tredjegenerasjons overklasseborger. De vil begge kjempe for landet under andre verdenskrig, og vi får endelig se noe av de felles verdiene de har. Selv om vi ikke opplever at de to enes på noen som helst måte. Begge stifter familie, oppnår den suksessen de etterstreber, og tiden er kommet for et endelig oppgjør mellom dem.

Boken er av de som vi sjeldnere og sjeldnere finner. De bøkene som er tykke, fulle av historie og handling gjennom en hel generasjon. Bøker som vi gjerne leser igjen, etter noen år. Min opplevelse er at denne er særdeles godt skrevet. At Dan Brown og Washington Post skryter av den betyr lite for meg. Men når jeg kan lese på baksiden av boken at to menn forenes gjennom sitt hat til hverandre, da blir jeg nysgjerrig, åpner den og blar i den. Når jeg åpner tilfeldige sider, leser om Baroner og røvere i Europa, overklasse i Amerika, og blir lovet en spennende opplevelse, da kan jeg ikke la være å begynne å lese. Og for å gjøre det helt klart. Jeg er en kresen herremann. Jeg leser ikke hva som helst. Det skal stemme med tiden og hvordan det var å være fattig og rik. Det skal beskrives akkurat slik som det gjøres i denne boken, om hvordan kullstøvet trenger inn i lungene mens rottene prøver å drepe noen som gjemmer seg i et lasterom som blindpassasjer. Hvordan rekken med unge tyver blir ført til den muslimske bøddelen for å få kappet av den ene hånden, for ugjerningen sin det er å være sulten og stjele frukt, og hvordan en ung suksessrik mann i Amerika prøver og feiler når han vil komme i buksene på sin første flamme.

Å bli tatt med til den tiden man leser om er herlig. Å få innsikt i miljøene, familiene og bakgrunnen til de karakterene som man leser om er herlig. Å kunne legge seg på sofaen og la verden gå sin gang, fordi den boken man leser er så god, ja det er det beste for en bokelsker. Slik er det med denne, når jeg leser om Abels lyst på suksess, hans kjærlighetsforhold og nedturer. Og det er slik når jeg leser om Kanes utfordringer på Harvard, hans manglende forelskelse frem til han møter Kate. Kate som gir ham alt han har savnet utenfor suksessen i arbeidslivet. Når jeg leser om Abel og Kanes barn, som strever for å også oppnå sine mål, på tross av fedrenes hat til hverandre, da koser jeg meg skikkelig. Jeg legger det meste til side, og innser hvor heldig jeg er som kan være bokanmelder. Hvor heldig jeg er som av og til kan komme over bøker som denne.

Jeffrey Archer er ikke en så godt kjent forfatter her i lille Norge. Men han er godt kjent i andre deler av verden, og har en rekke bokutgivelser bak seg. Avisen Mail on Sunday skriver om ham: ”Trolig den største historiefortelleren i vår tid!” Jeg vil ikke strekke det så langt, men kan med hånden på hjertet og mitt kresne utgangspunkt si meg enig i at han er en av dem.

Skal du lese en tykk bok med intriger, kjærlighet, krig og sult, som gir deg glede og spenning, historie og forståelse, så les denne. Jeg lover deg at du ikke vil angre.