Mysteriet Else og Kristus

Mine krevende og kreative tekster har blitt brukt til noe jeg ikke så for meg i det hele tatt! Kristus

I sommer fikk jeg en overraskende henvendelse som forundret meg stort og gjorde meg litt skeptisk, i begynnelsen. Menn så vant nysgjerrigheten og min iboende agnostiker over all skepsis. En kjent forfatter av kristne bøker spurte om lov til å bruke en av mine bøker, boken Mysteriet, for å kunne forklare mysteriet Kristus.

Klart jeg ble overrasket. Mysteriet er jo en bok som er full av drap og hevn, og ganske så grusomme måter og gjennomføre dem på også. Man skulle tro at den overhodet ikke kunne være noe utgangspunkt for en kristen bok som skal forklare denne fromme Kristus, som frelste alle mennesker på jorden. Men der tok jeg altså feil, og opplevde samtidig at jeg som tilhenger av den kristne moral ikke ble overrasket av innholdet. Argumentene i boken er nemlig særs godt grunngitt, sett fra de troendes standpunkt. Forfatteren, Erik Dahl, har på en mesterlig måte dratt oppsummerende linjer mellom min hovedkarakter, Else, og Kristus sine utfordringer.

Boken til Erik Dahl handler om identitet og hvem Kristus er. Som alle andre har han måttet finne ut av hvem han er alene. Og dette er det grunnleggende i min bok om mysteriet Else også. Selve mysteriet. I et av de første kapitlene i boken Mysteriet Kristus, er det satt inn en viktig tekst om og fra min bok. Så tar han oss med på en tankevekkende reise i bibelens ord, stiller spørsmål som om Kristus ville ha vært på Facebook og hva han måtte ha slitt med for å finne ut hvem han er.

Forsiden av min bok er avbildet for å vise dette med en mørk og lys side, og en del utdrag og argument fra min bok blir satt frem. Det hele oppsummeres med å vise leserne av boken hans at svaret på hvem Kristus var, kan forståes i en moderne verden. Og det også ved hjelp av min bok, Mysteriet, som handler om denne ensomme jenta, Else, som blir sviktet av alle og er helt alene i verden. Hun som bestemmer seg for at hun er verdt noe og ender opp i en dramatisk jakt etter hvem hun er, som Kristus endte opp med et dramatisk liv for å fortelle den sannheten han mente var den riktige. Han ble som Else jaget og forfulgt og måtte selv våge å forkynne sin sannhet.Bok

Jeg er verken medlem i den norske kirke eller noe annen religiøs menighet. Jeg er agnostiker og stiller spørsmål ved all denne utøvelsen av regler og meninger for at vi mennesker skal komme til et godt sted til slutt og bli tilgitt. På tross av alle mine kritiske spørsmål om religion er jeg mektig imponert over Erik Dahl sin bok. En bok som skal brukes i undervisning av unge mennesker over hele landet som er på leting etter kristne svar på sin egen eksistens. Takk, Erik, for at du brukte min bok til dette! Jeg håper mange finner svar på det de leter etter for å finne seg selv.

Boken, Mysteriet Kristus, er utgitt på forlaget Drømsmia.

Min bok, Mysteriet, er utgitt på Nova Forlag.