Ser vi begynnelsen på kartellenes fall i bokbransjen?

FinansavisenKronikk i Finansavisen, April 2014.

Blir resultatet av bokrazziaen en liten dask på de rikes litterære lanker, mens forfattere og lesere fortsatt skal bli fortalt hva de skal skrive og lese? Ja, det er mulig!

Konkurransetilsynet følger opp det de har ytret tidligere, uten å bli hørt. Hva det fører til, står igjen å se. Når forslaget til ny boklov også ble basert på unntak fra en annen, skjønner enhver at det reageres og undersøkes.

Unntaket fra konkurranselovgivningen gjør at forlag og bokhandlerkjedene, som de eier, kan samarbeide. Når det vedtas å tillate et oligopol som forlagene har utviklet, innen EØS, er det rett at det reageres. Bokavtalene og eierstrukturene er utformet slik at snart alle konkurransemuligheter er borte for mindre forlag. Unntaket fra fastprisen når de ikke er medlemmer av forlagsforeningen foreslås fjernet.

Politikerne har støttet mektige eiere i utviklingen av et bokbransjeoligopol. Det er feil måte og utvikle litteraturmarkedet på. Bare få bestselgende forfattere blir plassert synlig hos bokhandlerne. Forfattere som ikke er antatt hos store forlag forsvinner bakerst i lokalet, skjult av krimskramsvarer som tilbys, fordi forlagenes makt gjennom eierskap styrer bokinntektene. Små forlag får nesten ikke besøke bokhandlerne med sine bøker. Markedsmakten oppleves for dem total, grusom og urettferdig!

Oligopolet styres av de få store forlagene. Store eierandeler i bransjestrukturen styrer prisen. Bøkene er blitt homogene. Samme skrivestil, sjanger, forfattere osv… Det skal bare konkurreres innen sjangrer de store aktørene bestemmer. Markedet er bokhyllene hos dagligvarehandleren og bokhandlerne.

Fastprisen er lite egnet som konkurransemiddel i et bokoligopol. De store forlagene benytter virkemidler som reklamekampanjer, markedsføring og styring i media de eier. Fastprisen tjener dermed forlagene mer enn forfatterne over tid. Inntekten vil være dermed være forutsigbar, og ikke et variabelt markedsverktøy. Prisen er låst fast på deres premisser. Et viktig fenomen ved prisnedsettelser i et oligopol er at de kan utløse en ukontrollert priskrig. Bokprisen kan presses ned så ikke-medlemmer i eierskapet selger med tap. Når et vedtak fastsetter at alle ikke-medlemmer skal følge fastprissystemet, den siste konkurransemuligheten, er oligopolet endelig.  Kampen om å utgi bøker blir på et så høyt økonomisk nivå at de små taper. Mangfoldet taper.

Oligopol skapes for å UNNGÅ KONKURRANSE. Uten konkurranse er det ikke et reelt marked, og vi får en ren planøkonomi i bokkulturen vår. Planøkonomi har aldri vært mening å ha i dette landet. Det normale er blandingsøkonomi både her og i EØS. Dagens forvaltning er lite ønskelig i en kultur som er basert på mangfold.

Vi trenger en grundig ”bokanmeldelse” fra konkurransetilsynet nå. Bøker er nemlig den viktigste kulturbæreren vår, og noen få sitter på toppen med bukta og begge endene. Det er de som bestemmer hva som er god litteratur og tilgjengelig i markedet.

Vidar H. Andersen.

Forfatter & Skribent