Sverdets Tid

SverdetsTid

Tittel: Sverdets Tid
Sjanger: Historisk Triologi
Forfatter: Jan Ove Ekeberg
Forlag: Juritzen

Utgivelsesår: 2011 – 2013

Triologien, Sverdets Tid, fra Jan Ove Ekeberg, overrasket meg. Jeg forventet verken den historiske, geografiske og tidmessige nøyaktigheten eller kvaliteten. Jeg var skeptisk og rett og slett litt negativt innstilt til denne triologien fra en profilert nyhetsoppleser på TV. Hvorfor jeg var det? Tja, det kan nok ha noe med at profilerte personer har en tendens til å få bokkontrakt lettere enn andre som vil bli forfattere, selv innholdet kan være så som så. I dette tilfellet ble jeg veldig glad for å få konstatert at forfatterens «kjendisstatus» ikke har noe med hans forfatterskap å gjøre. Han leverer nemlig en glimrende historie fra vårt lands kanskje viktigste tid. Starten på den tiden da vi skulle bygge landet og bli et demokrati med bestemmelsesrett fra nesten alle.

Historiske romaner er min type litteratur. Det er det jeg elsker å lese, og Sverdets Tid skuffer ikke. Jeg har fått leve meg inn i vinterstormer på Dovre, brutale reiser i Østerdalen og stormfulle tider langs kysten vår. Innblikket i vårt tidlige demokrati har jeg lest om før, gjennom utallige artikler og historier om dette. En dramatisert historie som dette har jeg imidlertid ikke lest før. Og jeg er imponert av forfatteren og hans innsikt i hvordan det levdes i denne tiden. Veldig mye godt er sagt om denne trilogien fra mange anmeldere og forfattere, så jeg skal ikke utdype i det vide og det brede om hvor bra dette er. Jeg vil bare si til slutt, at Ekeberg holdt meg våken nesten tre netter på rad. Få forfattere klarer det. Det er virkelig godt gjort.

Terningkast 5.

Presentasjon av triologien, I sverdets tid, fra forlaget:

I sverdets tid. Bok 1.

Episk drama basert på historiske hendelser. Ikke siden Vera Henriksen har noen skrevet så spennende og vakkert fra middelalderen. Sigurd er bare fem år gammel da han blir tatt fra moren på Færøyene og brakt til Norge og birkebeinerkongen, Sverre. Han tjener som trell for kongesønnen Håkon. De to guttene blir venner og Sigurd knytter seg også til hirdmannen, Digre, som lærer dem opp i våpenbruk. Sigurds reise gjennom borgerkrigens Norge rundt 1200, fører ham ut i blodige slag, men han finner også kjærligheten, Solveig, på en gård nord i Gudbrandsdalen. Han vil skape sin egen slekt med henne. Men han glemmer aldri moren: Hvem er egentlig Sigurd? Hvor kommer han fra? I sverdets tid er en medrivende fortelling om jakten på egen tilhørighet – om det er mulig å elske en annen uten å kjenne seg selv? Rundt Sigurds skjebne, utspiller et større drama seg: Gjennom borgerkrigen mellom bagler og birkebeinere, kirkemakt og kongsmakt, vokser nasjonen Norge fram.

Kongedrapene. Bok 2.

Kongedrapene er en dramatisk og frittstående oppfølger til I Sverdets tid. Mange av skikkelsene i den første boka er med videre, som Sigurds gode hjelper Digre fra Færøyene, sønnen Guttorm, kona Solveig og halvbroren, kong Håkon Sverreson. Men nye kommer også til. Barnet som de legendariske birkebeinerne Skjervald Skrukka og Torstein Skeivla bringer i sikkerhet under en farefull skitur over fjellet mellom Lillehammer og Rena; Håkon Håkonson, blir senere en av de største konger Norge har hatt. Mor hans, Inga fra Varteig, som leserne nå kommer enda tettere innpå, er den kanskje aller sterkeste kvinneskikkelsen i de norske kongesagaene. I «Kongedrapene» tas leseren også med til hoffet hos danskekongen Valdemar, der Sigurd vikles inn i datidens stormaktspolitikk og kampen om den norske kongetronen. Mot Sigurd står lendmann i Viken og kommandør av landets farligste våpen; den pansrede rytterstyrken Bataillen. Håkon Galen tar i bruk alle våpen i kampen om kongemakten, også det farligste av dem alle: en fiende på innsiden. En fiende med et lydløst våpen.

Helligdommen. Bok 3.

Helligdommen er den siste boka i spenningsserien om Sigurd Lavard. Boka er en frittstående historie som bygger på de to foregående bøkene. Som sønnesønn av birkebeinernes kong Sverre og sønn av Håkon Sverreson burde Håkon Håkonson være selvskreven til å ta over kongetronen i Norge. Men den slu Skule jarl vil det annerledes. Han bortfører St. Olavs skrin, en av kristenhetens største helligdommer, for å holde guttungen unna, i sin fullstendig skruppelløse kamp for selv å bli konge. I Gardarike lever den som mange mener er det største kongsemnet som er ættet etter Sverre: Sigurd Lavard, som vi kjenner fra de tidligere bøkene. Når det kommer bud til ham fra Norge om å vende tilbake og hjelpe Håkon Håkonson, må Sigurd igjen velge mellom familie og kongelojalitet. Som alltid er det det løftet han ga kong Sverre, som seirer.