Åshild Thune

Foto: Margbok v/Leif Gabrielsen
Foto: Margbok v/Leif Gabrielsen

Åshild Thune (f. 1943 i Sørreisa), bosatt i Porsgrunn. Utdannet sosionom, klinisk sosionom i barne- og ungdomspsykiatri, familieterapeut, sexologisk rådgiver. Har siden 1970 praktisert som terapeut innen sosialmedisin, psykiatri og familievern, og har vært leder ved familievernkontor. Romanen Skulpturen er hennes bokdebut.

Om Skulpturen:

Billedhugger Andreas Frank bor på Nesodden med sin dovne, frodige og departementale kone Maude. Drømmen hans er å forme Den Perfekte Kvinnen – Kvinnen som ikke er. Henne finner han i den stemmeløse Linda Gabrielsen. Gjennom sterke karakterer, gjemte familiehemmeligheter og humor, blir historien fortalt. En historie som favner mange menneskeskjebner som sys sammen på en underfundig måte.

Utdrag fra Skulpturen:

Andreas Frank gikk til telefonen, ringte og forklarte, plutselig rolig som stjernehimmelen en kald januardag, at han i kunstnerisk øyemed hadde kommet til å gipse inn for store deler av sin modells kropp, og at hun dessverre hadde fått pustevansker. Hun kunne trenge en undersøkelse enda hun nå så ut til å komme seg. Halvard Froon tenkte, mens han masserte den hvitblå, lille kroppen, at den faens Andreas, enten var han en slu djevel, eller så var han for tankeløs til å gå på denne jorda.

Etter et knapt kvarter med Andreas travende rundt i verkstedet og Halvard i nennsomt førstehjelpsarbeid, kom sykebilen. Linda hadde så vidt begynt å bevege fingrene. To menn kom inn, plasserte en pustemaske over ansiktet hennes og bar henne ut i bilen på båre.

–        Hun anmelder meg ikke, sa Andreas Frank. – Hun elsker meg.

 

Bli kjent med Åshild Thune:

MARG_Skulpturen_omslag.indd1. Hvem er du?

Jeg debuterte skjønnlitterært da jeg var 68 år. Bortsett fra noen noveller i Nordnorsk Magasin tidligere og i Aschehougs debutantantologi i 1986. Jeg har «alltid» skrevet. Svært ofte med stor glede med historier sett fra et småskjevt, humoristisk ståsted med såre/dramatiske undertoner. Jeg er utdannet sosionom/familieterapeut/sexologisk rådgiver og har som sådan levd nær livets puls, ikke minst i jobben. Privat: mor til to, mormor/farmor til 4. Gift, glad i livet, men himmel, jeg ser det sørgelige og sårbare i menneskenes kår,

2. Hvorfor skriver du?

Jeg skriver fordi jeg liker å skrive! Jeg liker gode og rørende historier. Og å bruke språket, som er menneskenes aller beste, fineste, og mest fleksible verktøy. Og forme noe, lage noe bare ved hjelp av ord, slite og streve for å få uttrykt det jeg ønsker å si.

3. Hvilken bok er den beste du har skrevet?

Den beste boken tror jeg er den som er inne i forlaget nå, og som jeg skal snakke med redaktørene om for andre gang. Den heter «HVALENE SVØMMER MOT LAND» og er en historie om ekteskap med alvorlige hemmeligheter og vanskelig tilknytning mellom mor og et av parets adopterte barn.

4. Hva skriver du nå?

Jeg skriver hver dag. Og når bok 2 er vekk fra meg, er jeg i gang med nr. 3. Den har arbeidstittel «STASJONEN».

5. Hva drømmer du om?

Jeg drømmer ikke så mye lenger. Jeg vil bare lære hele tiden og lage så bra bøker som det står i min makt å gjøre. Og jeg vil ha kontakt med lesere, lese og snakke. Ikke bare om litteratur, men om hva det man leser gjør med ens måte å se livet på. Litteratur er en enorm rikdom, og jeg vil gjøre mitt for å formidle den, og ikke bare egne tekster selvsagt.

#vidarhandersen