Ekstremt godt håndverk!

Publiserte 4. mars 2013 av Rita Berg hos Ritaleser. http://www.ritaleser.com

Rita Berg har anmeldt «Mysteriet»Mysteriet-Terning-5

«Han elsket sin kone over alt, men svarte altså på en kontaktannonse. Forholdet til den unge damen hadde vart i bare seks måneder da hun ble gravid. Han ventet lenge før han fortalte sin kone hva som hadde skjedd. Ikke før en måned før barnet ble født fortalte han henne det. Hun hadde begynt å gråte, følt seg utilstrekkelig, fortvilet, alt var hennes skyld. «Jeg har alltid ønsket meg en datter, men dette barnet kommer jeg til å hate! Barnet og damen skal bort!»

Else Svendsen vokser opp hos fosterforeldre. Hun er lynende intelligent, men har hatt en trøblete oppvekst med mobbing og ryktespredning som har ført til at hun har blitt innesluttet og alene. Via Internett traff hun mennesker som delte hennes interesser og på denne måten fikk hun sine venner.
Når begge fosterforeldrene omkommer i en bilulykke, står Else fullstendig alene i verden. Siden de aldri adopterte Else, og det ikke finnes noe testamente, mister hun også hjemmet sitt.
Hennes ensomme liv ble om mulig enda mer ensomt etter at hun mistet de to eneste personene hun hadde knyttet god kontakt med – og hun lever sitt liv på nett. På egenhånd lærer hun seg alt om Internett og hackervirksomhet. På denne måten treffer hun endelig en person som kan utfordre hennes intellekt.
Jens Ås er også et selvlært datageni – en psykopat som lever sammen med sin mor, som han hater! Ved hjelp av Else skal han finne en løsning på sin fastlåste situasjon og sette sin store plan ut i livet. Han lurer Else inn i en felle. Sammen dreper de moren, men bare Else får skylden og blir dømt for drapet. Else lover hevn over Jens – dette slår hun seg ikke til ro med!

Jeg hadde gleder meg til å la Vidar H. Andersen smake sin egen medisin. Jeg har lest mange av hans egne bokanmeldelser og tenkt med meg selv at dette er en fyr som mener han vet hvordan det skal gjøres, eller helst ikke gjøres. Så bare pass deg, nå skal jeg fortelle deg hva du gjør feil!
Men så finner jeg ingen åpenbare feil! Ingen klisjeer, ingen logiske brister, ingen dødpunkter og ingen uvesentlig fyllmasse. I en krimbok på over 500 sider er dette intet mindre enn en stor prestasjon. I notatene mine ser jeg at jeg tidlig i lesingen har notert meg at det kan hende det er for mange uvesentlige detaljer om Elses vei til selvstendighet etter at hennes fosterforeldre døde… Det notatet har jeg strøket over. Boken har en enorm detaljrikdom, men akkurat idet jeg var på nippet til å tenke at «nå er det nok» – så var det nok og man kom videre i handlingen. Detaljene gjør at alt i boka henger på greip, det henger sammen og det er i mine øyne fullstendig umulig å finne noen feil eller mangel på logikk.

Boka er lettlest til tross for den store mengden informasjon, spesielt informasjon omkring Internett og hacking. Her kunne man fort ha falt av lasset av kjedsomhet (hvis man ikke interesserer seg nevneverdig for slikt), men i denne boken skjer ikke det. Språket flyter lett og spenningen holdes ved like hele veien! Forfatteren viser innsikt ikke bare i Internetts skumle verden, men også i menneskenes psyke og hevnønsker.

Dette er rett og slett ekstremt godt håndverk, og boken anbefales på det sterkeste! Hadde jeg gitt terningkast på bloggen min, så hadde dette vært en særdeles sterk femmer!

Her kan du kommentere anmeldelsen hos Rita Leser: http://www.ritaleser.com/mysteriet-av-vidar-h-andersen/