Sonja Holterman

SonjaHSonja Holterman er meget oppegående, med kreative løsninger og gjennomtenkte argumenter. Men hadde hun levd i den tiden hun skriver om, i sin bok «Presteskapet», da kunne vi lett tro at hun hadde blitt besøkt av inkvisisjonens dommere. Slik som heksene ble. Ja, så god er nemlig boken hun har skrevet fra den tiden, at hun må ha levd seg godt inn i handlingen.

Sonja Holterman ble født i Harstad i 1971, men vokste opp i Sandnes. Hun har studert kriminologi, sosiologi og statsvitenskap på Universitet i Oslo, og radiojournalistikk ved Høgskolen i Volda. Holterman har vært nyhetsoppleser i NRK Dagsnytt og reporter i Dagsrevyen og Redaksjon 21. I åtte år var hun nyhetsreporter i Dagbladet, nå jobber hun som journalist i fagbladet Utdanning. Hun har bodd et år i Frankrike.

Hun strøk tre ganger på litteratureksamen. Men det stoppet henne ikke. Kanskje var det nynorsken sin skyld at hun strøk? I alle tilfeller. Hun har skrevet en drivende krimbok om heksebrenninger i Stavangerområdet på 1600-tallet. Menneskene hun skriver om levde faktisk i dette området på den tiden. Og vi aner den store jobben det måtte ha vært med undersøkelser før hun kunne skrive boken. At Holterman er over gjennomsnittet interessert i hekser og middelalder, skjønner vi ut i fra det riktige innholdet. Vi stifter bekjentskap med en fortid i landet vårt, som vi nok ikke tenker så mye på. Og med «Presteskapet» kan man helt klart få en god innføring i den tidens grusomme handlinger. Holterman tar grusomhetene til vår tid.

Om boken «Presteskapet»:

Likestillingsombudet i Norge blir brent ihjel i sitt eget hjem. En nidstang er reist i hagen, og en bok om en grusom hekseprosess fra middelalderen ligger i postkassen. Like etterpå bortføres en kvinne og druknes etter et middelaldersk ritual. Og det stopper ikke der. Flere kvinner forsvinner i Oslo. Krimjournalist Ira Torgrimsson dekker sakene og finner snart en sammenheng mellom det rituelle drapet i Oslo og heksebrenningene på 1600-tallet. Men hva er motivet etter så mange år, og hvem er med i grupperingen som blir kalt Presteskapet? Presteskapet må stanses før flere liv går tapt – og saken blir mer og mer personlig for Ira, som også kjemper for omsorgsretten til stebarnet sitt.

Ble kjent med Sonja Holterman:

1. Hvem er du?

presteskapetJeg er Sonja Holterman, journalist og forfatter.

2. Hvorfor skriver du?

Det er vanskelig å si. Før var det for å kose meg. Da jeg skrev «Presteskapet» visste jo ikke om det kom til å bli en bok- så jeg skrev for å skrive. Nå vet jeg ikke. Det kjennes litt mer som om jeg må, at alternativet er å ikke skrive og at det ikke er et alternativ.

3. Hvilken bok er den beste du har skrevet?

Det tror jeg er «Frostgraven,» som jeg har skrevet første utkast til og som jeg leverer til redaktøren min denne helga Har bare hatt en leser og det er meg selv, så dette blir spennende. (for meg iallefall.)

4. Hva skriver du nå?

«Frostgraven,» en kriminalroman som handler om Ola. Hans mor var forelsket i en tysk soldat. Morens valg forfølger ham hele livet. I 2011 forsvinner barnebarnet hans sporløst og krimjournalist Ira Torgrimsson blir personlig involvert i saken.

5. Hva drømmer du om?

Om å bli gammel med lykkelige barn, barnebarn og oldebarn og en bokhylle med gode, egenskrevne bøker.

#vidarhandersen