Hva var det med Albert?

Albert1Jeg har egentlig alltid synes Albert Einstein (1879 – 1955) har vært en kul fyr. Han fant ut av det med enkle midler og sitt eget hode. Så geipet han tunge til hele forskningmiljøet etterpå!

Han var barn i Tyskland, og ble født i 1879 i byen Ulm. Men hvordan var egentlig Alberts barndom? Var den preget av filosofiske atomspaltningstanker? Eller var den bare en helt vanlig attenhundreårsbarndom med rip på rompa og farens: ”Hold kjeft gutt, tenk før du snakker!” Og tok kanskje Albert konsekvenses av dette og gjorde som faren sa? Vi kan bare forestille oss hvordan det var når Albertgutten gikk så å si under jorden, for å tenke sine berømte tanker.

Og hvordan ble egentlig Albert voksen? Tenkte han så hardt, at han rett og slett ble plutselig voksen? Var tankene hans så før sin tid? Eller ble han bare sånn sakte men sikkert voksen som vi andre? Ja du vet når man plutselig en dag våkner, og skjønner alt din far har maset om i alle år. Sånn som: ”Ta og oppfør deg gutt, nå er du voksen!” og du slettes ikke før akkurat denne morgenen skjønte det. Kanskje var det sånn med Albert også?

Albert3En del ting vet man om Alberts oppvekst. Ja sånne vanlige ting som vi kan sammenligne oss med altså. Han strøk til eksamen gjentatte ganger, og gikk nesten aldri til frisør. Men hva med de andre tingene? Syklet han for fort? Likte han å feste? Spiste han frukt? Var han på kino? Trimmet han? Var han en fantatisk miljøforkjemper? Var han glad i damer? Når fikk han sitt første kyss? Vi får nøye oss med å ikke få svar på disse tingene, og tro at han sikkert var som oss andre.

I Alberts voksne alder vet vi at han tenke på ting som 238/92U+14/7N246/99Es+6/0n. Nå kan vi jo spørre oss om hva i alle dager dette betyr, og jeg hadde ikke skjønt bæra, hadde det ikke vært for at jeg kunne kopiere og lime inn dette fra et vitenskapelig nettsted. Sannheten er vel at jeg ikke skjønner det i det hele tatt. Samme hvor mye jeg kopierer det inn. Men det betyr altså Cyklontronakselterte Nitrogenkjerner. Og det er helt greit at det betyr det. Jeg aner ikke hva man bruker slikt til, og har ingen trang til å vite det heller. Det jeg lurer på er hvorfor Albert tenkte på slike ting. Var det for å bli berømt? Hadde han en slags drøm om å bli det som Gates er i dag. En slags overnerd? Var det tvangstanker fra en streng barndom som fikk ham til å tenke dette, som ble videreført til hans voksne verden?  Eller var det så enkelt som at dette var en generell interesse han hadde?

En ting er i hvertfall sikkert. Albert filosoferte frem mye rare ting. Vi kan ta et eksempel til: Atomspaltningsproduktet, 253/99Es Isotopen. Og for å ikke glemme Relativitetsteorien. Og vet dere hva? Hele 14 Einsteiniumisotoper klarte han å tenke ut med sin store interesse for Albert6filosofisk fysikk. Sterkt gjort, vistnok. Ikke vet jeg. Men hvorfor tenkte han ut disse tingene? Var underbevisteheten til Albert fylt av flotte ord som han måtte sette formler til? Eller var det omvendt? Hodet hans var fullt av formler som han måtte sette flotte ord på? Som sagt. Ikke vet jeg.

Men det jeg vet om Albert, det er at han mest trolig var en helt vanlig smårolling som fant på både det ene og det andre, som også dagens smårollinger kan finne på. Og hvem vet. Kanskje nettopp en av dine barn, barnebarn osv… får en Nobelpris i fysikk. Akkurat slik som Albert fikk. Kanskje en av dem stryker på noen eksamener og finner seg selv likevell. Man skal ikke miste troen på de som kommer etter oss. Og geiper de tunge til andre i glede over å ha klart det, så er det bare herlig!

#vidarhandersen