Jan-Erik Fjell

Jan Erik Fjell

På Jan Eriks egne nettsider finner vi dette om ham: Jan-Erik Fjell (f. 20. oktober 1982) vokste opp på Gressvik utenfor Fredrikstad. Han er utdannet innen IT, kontor og administrasjon, men jobber nå på heltid som forfatter.

Etter å ha fullført videregående skole, som inkluderte flere friår, studerte han på Næringsakademiet og Folkeuniversitetet. For Jan-Erik var dette en lettvint løsning som ville gi ham en jobb så snart han var ferdig. Han har sagt at han alltid har foretrukket de enkle løsningene. Løsningene som ikke krevde stort, slik at han kunne bruke mer tid på å være sammen med kompiser og drive dank. For han var aldri spesielt glad i skolen, og karakterene ble deretter. 23 år gammel begynte Jan-Erik å studere Grunnfag engelsk på Høgskolen i Halden, med mål om til slutt å ende opp som lærer. Etter seks måneder sluttet han.

Så fikk han lyst å prøve å skrive. Fire og en halv uke senere var prosjektet ferdig, og det ble hetende «Pus». Historien er en tragikomisk fortelling som handler om en ung mann med to interesser: Damer og seg selv. Lenge forsøkte Jan-Erik å få den utgitt hos flere forlag, men alle sa det samme: Beklager, det passer ikke inn i vår utgivelsesplan. Til slutt var det et lite forlag som likte det de leste, og ville utgi manuset i bokform. «Pus» kom ut våren 2009, og gikk totalt upåaktet hen.

Sommeren 2009 begynte han å skrive «Tysteren». Han var ikke fornøyd med innsatsen til det gamle forlaget, og valgte å la Juritzen forlag vurdere manuset i stedet. De likte det så godt at Arve Juritzen sa at han trodde noen hadde sendt forlaget et tidligere utgitt manus for å se hvor lett det var å lure en nyetablert forlegger. Arve Juritzen bet ikke på, og satte sine beste folk på å finne frem sannheten. Nå kjenner vi alle den.

«Tysteren» ble utgitt høsten 2010 til stående applaus fra kritikerne. Senere det samme året ble Jan-Erik tildelt «Bokhandlerprisen» for sin krimdebut. Den har ligget på Bestselgerlister siden. I 2011 mottok han «Frederikprisen», som deles ut til en ung og lovende kulturutøver.

Oppfølgeren «Skyggerom» ble lansert for kort tid siden, og du kan lese anmeldelsen av den her på digglitt. Vi ga den terningkast 6. Et terningkast som vi absolutt prøver å unngå i det lengste, og ikke bruker hvis vi ikke må. Jan Erik ga oss gjennom sitt gode arbeid ikke noe valg. Jan Erik Fjell arbeider nå med sin tredje bok om kriminaletterforsker Anton Brekke.

Denne helt vanlige rampen, som han ble kalt i en avis for en stund siden, tok seg med glede tid til å svare på noen spørsmål. Rett nok forstyrret jeg ham i festligheter. Men det skaper jo bare friske svar!

Hevneren

Bli kjent med Jan-Erik Fjell:

1.Hvem er du?

Hvem jeg er? Det var et litt for filosofisk spørsmål å svare på en fredag kveld. Særlig med tanke på at jeg bare har skrudd av korken på flaska. Spør meg igjen senere, når jeg ser bunnen av den.

2. Hvorfor skriver du?

For å fortelle historier som underholder, og for å utvikle meg selv til å skrive bedre og bedre. Da jeg skrev min første bok, var det egentlig mest for meg selv. For å se om jeg klarte å fullføre et bokprosjekt. Ikke i min villeste fantasti hadde jeg trodd at jeg skulle ende opp med å være forfatter på fulltid. Så hvorfor skriver jeg nå som jeg allerede har bevist for meg selv at jeg klarte å skrive en bok? Jo, fordi jeg nå vet at det er mange som setter pris på historiene mine, og det er kanskje den beste motivasjonen.

3. Hvilken bok er den beste du har skrevet?

Nå har jeg bare et par bøker bak meg, så det spørsmålet klarer jeg ikke svare på nå. Det er ikke sikkert jeg klarer å svare på det om 10 år heller. Jeg overlater til noen av leserne til å svare på det for meg!

4. Hva skriver du nå?

Nå skriver jeg på den tredje boken om Anton Brekke.

5. Hva drømmer du om?

For et vanskelig spørsmål. Jeg er nok ingen typisk drømmer. Jeg setter meg mål, og gjør det jeg kan for å nå dem. Jeg kan heller svare på hva jeg håper: At bøkene mine fortsetter å bli satt pris på i fremtiden også.

#vidarhandersen