KRITIKK, SNOBBER, GARANTERTE BESTSELGERE OG SÅNT.

Å lese Morgenbladet gir meg oftere og oftere en følelse av at det er en ukeavis for kultursnobber. Så tenker jeg at det er helt greit at de kan samle seg rundt den og holde på i sin egen lille verden av selvopphøyd erkjennelse, feire seg selv med stettglass og edle dråper i statens gamle murhus. Jeg har min Prince, min kaffe, hjemmekontor og en herlig veranda der jeg kan utøve min litterære kunst. Så kan de jo sitte på de statsstøttede rompene sine og hylle døde forfattere.

Jeg kan skrive hva jeg vil og håpe at noen vil gi det ut. Ja, jeg kan til og med gi det ut selv i vår nye teknologiske verden, som ebok, direkte fra et digitalt trykkeri eller på en blogg. Men klart, tenker jeg at det skal bli en bestselger det jeg skriver, da må jeg forholde meg til de medieeierne og forlagene som er størst. Hvis ikke får jeg ikke tilgang nok i markedet nemlig. På grunn av det etablerte statsstøttede oligopolet som ikke gir forfattere og meningsytrere som meg tilgang.

Tigerforlaget har jeg selvfølgelig tro på. Dere er tre kreative fyrer som har ofret seg gang på gang for å skape nye ting i bransjen. Men dere er også eid av en av de store og har dermed denne tilgangen som de andre små forlagene ikke har i markedet. Derfor er jeg også litt skeptisk, fordi dere sier at det skal bli bestselgere. Det er altså i praksis noen få som skal få denne plassen i hyllene hos de bokhandlene dere er med å eie. Dette gjør at vi har enda et forlag, som internt under et av de store forlagene, skal konkurrere og utvide den markedsplassen de andre små allerede kjemper på, og som nå blir enda litt mindre for dem. På grunn av Tigerforlagets inntreden i bransjen. Selvfølgelig er dette bra for Tigerforlaget. At det er bra for helheten i norsk bokbransje derimot, at enda et forlag er skapt under et stort. Ja, det kan man absolutt ha mange meninger om. Så min konklusjon om Tigerforlaget er en god ting, gjenstår og se. Nettopp fordi vi ennå ikke har sett hva dere vil utgi og hvilken plass dere vil få tildelt i bokhyllene av de som eier dere i markedet. Håpet mitt er selvfølgelig at dere våger å gi ut noe som endrer bestselgeroppskriften. At dere våger å utfordre og skape noe nytt. Gi ut noe fra forfattere som til nå ikke har sluppet til. Selvfølgelig tror jeg at dere tre klarer å få gode plasser i bokhandlerhyllene. Dere har jo vist gang på gang at dere er kreative og flinke. Hvilke forfattere og sjangre dere plasserer der, gjenstår og se.

At en kultursnobb uttaler seg om dere nå, betyr ingenting. Absolutt null. Uten en bokliste fra dere aner ingen hva dere skal satse på, og dermed faller hans kritikk på sin egen urimelighet. Men klart. Skal det være GARANTERTE bestselgere, må dere nok følge den etablerte oppskriften bestemt av de store gjennom eierskap. Skrivestil, sjanger, markedsføring osv… Og nettopp dette er et point i hva snobben kunne ha sagt. Han kunne sagt at dere ved å flagge bestselgere ikke er nok kulturelt beviste. Fordi viktig litterær kultur, oppfattet av leserne, er den som utvikles til noe nytt, ikke den som er forhåndsbestemt skal være besteselgere ut i fra en allerede bestemt oppskrift. Ja, som snobbens hang til å hylle døde forfattere og deres gamle arbeid og de store forlagenes interne kronerulling for å beholde makten og pengene. Men… det står igjen å se hva dere velger å gjøre. Som sagt. Jeg håper dere våger slik Juritzen våget en gang og lykkes med. Jeg tror nemlig at det er de som videreutvikler sjangrer, skaper nye og virkelig arbeider 24/7 som lykkes. Vi med krasse stemmer og mot til å tale både snobbene og de markedskulturelle bærerne midt imot skal nok klare å si fra om vi liker dere eller ikke.

Lykke til