Monika Nordland Yndestad

MonikaPortrettMonika Nordland Yndestad (f. 1964) er født i Os, og bor i Bergen. Hun har lang fartstid fra pressen, som journalist. Hun har jobbet 14 år ved nyhetsavdelingen i Bergensavisen, først som krimjournalist og senere som nestleder av avdelingen. Siden har hun jobbet som journalistlærer, og er nå utgavesjef for magasinet Vi over 60. Yndestad har tidligere utgitt to bøker, romanen Overdose og dokumentaren Drapsmysterier fra Bergensområdet.

Overdose 2003

– Dette er en bok jeg gjerne skulle ha sluppet å skrive, sier Monika Nordland Yndestad. Hun har skrevet om egne erfaringer i boken «Overdose».

Drapsmysterier fra Bergensområdet 2005

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen:

Boka handler om 25 drapssaker fra Bergen og omegn i tidsrommet 1839 til 1994. Den starter med Trodals-Mads som på 1800-tallet blei dømt til å halshugges, og går via bl.a. Hetlesaka og Siren-saka til Minde-drapet på 1990-tallet. Felles for alle sakene er at de blei behandla som drapssaker av si samtid og utgjorde ulike milepæler i bergensk rettshistorie.

Jentene fra balletten 2012

Dette er Yndestads første krimroman, og den første i en serie om journalisten Alice Bratt. Yndestad skrevet en ubehagelig virkelighetsnær krim, med mye driv – intens og nervepirrende handling!

Neste bok i serien utgis i 2014. Bøkene er frittstående.

«Jentene fra balletten» er et begrep brukt i barnevernet om jenter fra ressurssterke familier som plutselig endrer adferd, begynner å ruse seg og skulke unna skolen. Noen går det svært galt med.

Omtale fra forlaget:
Overdose
Femten år gamle Mina er i ferd med å ødelegge seg selv. Ingen skjønner at det under hennes atferd ligger en farlig historie. Fra avisredaksjonen i BA leter krimjournalisten Alice Bratt etter «jenter fra balletten». Dette er vellykkede jenter som endrer adferd over natten. De bryr seg ikke lenger om skolen. De har ingen selvrespekt. De er logget av Facebook. Da Mina tar kontakt med journalisten utløses et drama som er større og langt styggere enn noen av dem hadde tenkt. Vil Mina bli trodd? Finnes det flere jenter? Vil den skyldige tas? Bak en annen fasade kjemper tobarnsmoren Torill for ikke å tråkke feil i sitt eget hjem. Krimjournalist Alice gjør andre oppdagelser, og på kontoret til barnevernsansatte Jone dukker historien om Mina opp og vekker ubehagelige minner. Alice må sette sammen bitene i en stygg historie, om hvorfor ressurssterke jenter blir ”jenter fra balletten”.

Boken er en nervepirrende krim, og noe utenom det vanlige. Her er det ikke opp til leseren å løse en gåte, men snarere å utholde den sterke, psykologiske spenningen. Vi møter gjerningsmannen tidlig, han invaderer leserens rom med sitt mørke, og han nekter å gå vekk.

Utdrag fra boken:

Selv sent i august trengte solen seg inn gjennom den halvskitne glassruten Mina skulle ha vasket for flere uker siden. Ingen lys var tent på kjøkkenet.

– Alle ungdommer drikker litt, det er ikke noen big deal for andre enn dere!

Mina snudde seg demonstrativt fra foreldrene som satt stramme i ryggen ved kjøkkenbordet. Mamma mest sliten, og pappa mest sint. Fredrik Knudsen klippet henne av.

– Du er femten år. Du kommer full hjem midt på natten og du bruker kjeft på oss! Er du klar over hva klokken var? Over fire, og du forteller oss at slikt er vanlig? Hva er i veien med deg, jente? Kan du si meg det? Vi lurte på å melde deg savnet. Vi ringte alle vennene dine, men vet du hva, de lå alle i sengene sine og visste ikke hvor du hadde tatt veien.

– Forstår du ikke hvor redd vi ble, skjøt Kathrine Sande inn.

Hun fingret rastløst med en papirserviett. På bordet sto det fortsatt dekket til en. Tallerkenen var urørt.

– Alltid må dere overdrive, det var bare en liten fest. OK, jeg ble sen. Sorry!Drapsmysterier
Anmelder Mode Steinkjer om boken:

Terningkast 5: «Det er ingen dans på roser i Monika Nordland Yndestads sterke krimdebut Jentene fra balletten… Valget av virkemidler og språklig kulør underbygger de direkte skildringene og de forskjellige skjebnene, og når først språket sitter og djevelskapen er etablert, viser Yndestad seg som ikke bare en forrykende, men tidvis original spenningsforteller.»

– Mode Steinkjer, Bergensavisen

Her kan du lese de første sidene i boken: http://capellamedia.ipapercms.dk/Fagbokforlaget/VigmostadBjorke/Jentenefraballetten/

Bli kjent med Monika N. Yndestad

1. Hvem er du?

Jeg bor I Bergen sammen med min mann og yngstedatter, og fire dyr. Hunden Merlin, pusekatt og to marsvin som heter Jack og Tony. De er oppkalt etter Jack Bauer og Tony Almeida, og et bevis på hva vi ser på TV her i huset. Når jeg ikke skriver bøker, jobber jeg som utgavesjef i Grieg Media. Vi gir ut VI OVER 60 og Det Gode Liv. Jeg har jobben i pressen i 25 år, blant annet 14 år i BA der jeg begynte som krimjournalist. Jeg er også mye ute på tur sammen med Merlin, som også har fått en liten birolle i ”Jentene fra balletten”. Der heter han Kompis. Mye handlingen faller på plass under turene våre i skogen.

2. Hvorfor skriver du?Baletten

Jeg er vel lesehesten som til slutt begynte å skrive selv. Helt fra jeg var ganske liten og slukte Frøken Detektiv-bøkene som sto i bokhyllen hjemme, har jeg vært fascinert av krim og mysterier. I 13 år var jeg også krimanmelder i BA, skrev den siste anmeldelsen da det i mars ble klart at jeg selv kom til å debutere som krimforfatter. Jeg skriver fordi jeg liker å utfordre meg selv, og skape den gode historien som både skal være spennende og lugge i oppfatningene våre. Men jeg hadde likevel aldri sett for meg at jeg skulle bli krimforfatter. Jeg har stor respekt for sjangeren og nivået, og trodde ikke at jeg selv hadde det i meg. Egentlig begynte jeg på noe som skulle være en spenningsroman for ungdom, men som utviklet seg til noe hel annet underveis.

3. Hvilken bok er den beste du har skrevet?

Jeg ønsker ikke å rangere bøkene, de er like viktige for meg alle sammen på hver sin måte. Spenningsromanen ”Jentene fra balletten” har fått kjempekritikker, og det er nesten litt uvirkelig bra. Men til syvende og sist er det alltid leserne som avgjør. Det er de som er de rette til å rangere.

4. Hva skriver du nå?

Jeg holder på med det som alle kaller for den vanskelige andreboken, og det er bok nummer to I serien om krimjournalisten Alice Bratt. Tema er et helt annet, og noen dager sletter jeg vel mer enn jeg skriver…

5. Hva drømmer du om?

Å flytte til landsbyen Tintagel i Cornwall, og gå turer med Merlin på heden mens vinden rusker i oss og Atlanterhavet tordner mot klippene! Tintagel ligger helt nord i Cornwall, og skal være Kong Arthurs fødested. Min datter og jeg drar til vårt Camelot flere ganger om året, både sommer og vinter. Her henter vi inspirasjon, senker skuldrene og tar inn nye inntrykk og ideer. Det er ingen tilfeldighet at deler av min første spenningsroman er skrevet med utsikt mot blått hav og steile klippevegger. En annen del av drømmen er selvsagt å jobbe med bøker på heltid, både mine egne og andres. Og kanskje også skrive en fagbok eller to i journalistikk.

#vidarhandersen