Om Mysteriet

Forside med terninger
Forside med terninger

«Mysteriet er en spennende, intens og medrivende thriller. Tempoet er tett og drivende, og hovedpersonens sårbarhet og styrke gjør henne troverdig og en vi heier på. Forfatterens kunnskap om datateknologi – og hvordan teknologien kan misbrukes – gjør boken skremmende aktuell.»
Tom Egeland

Mysteriet er første bok i en planlagt triologi om Else Svendsen og hennes kamp for å finne sannheten om seg selv. Historien om denne sårbare og samtidig sterke jenta, som er et mysterium både for seg selv og andre, har berørt mange lesere. Mysteriet handler om svik, kjærlighet og hevn.

Triologien «Mysteriet» er et samfunnsaktuelt krimdrama som bygger på dagens virkelighet med økende egoisme, manglende empati, kriminalitet, sosiale medier og en digital hverdag.

Krimdramaet «Mysteriet» er også tenkt å være en tankevekker for de som vil vite mer om ytterpunktene i vårt bedagelige rike samfunn. Hvordan man kan misbruke og utnytte andres godtroenhet på de verste måter. Den første boken belyser i hovedsak hvordan noen kan planlegge å tilegne seg kunnskap over lang tid og til slutt gjennomføre sine grusomme planer gjennom å misbruke datateknologi og andres godtroenhet, naivitet og følelser. Bok nummer to og tre vil belyse andre kriminelle aspekter i vår hverdag fortalt gjennom historien om mysteriet Else Svendsen.

Boken ”Mysteriet” beskriver Elses tragiske skjebne. Hvordan denne jenta blir et offer for andres lyster og galskap. Hun blir satt bort som barn og skal glemmes av de som skapte henne. Hun passer ikke inn i deres verden. Hun er et produkt av deres egoisme, deres hang til sex og godtatte utroskap. Hun er beviset på deres svakheter. Derfor settes hun bort.

I oppveksten er hun beskyttet av sine fosterforeldre. De som svikter henne når de dør tragisk i en ulykke ved å ikke etterlate henne noen arv. Hun blir utstøtt av de andre ungdommene og presset ut av samfunnet av sine jevnaldrende. Skolen blir et helvete, og ensomheten fører henne til datamaskinen. Hun er et geni med en IQ på nesten hundre og nitti. Hun går fra å være en aktiv jente i speideren til en ensom nerd, og lærer seg dataverdenes hemmeligheter på egen hånd. Når fosterforeldrene dør må hun flytte fra sitt barndomshjem og blir et offer for psykopaten Jens sine syke planer. Hun blir utnyttet og lurt i en felle. En felle som fører til at hun blir arrestert for mord, dømt og sendt til psykiatrisk institusjon for å sone.

Vi følger psykopaten Jens sine handlinger. Hvordan han benytter seg av denne jentas og andres godtroenhet og naivitet. Han bryter seg inn i livene deres, tar kontroll og styrer dem gjennom datamaskinen. Han finner en likesinnet, og de tar galskapen til nye høyder. På utsiden ser alt normalt ut. Ingen aner noe om hans aktiviteter. Bare Else, som er innsperret på psykiatrisk institusjon.

Når hun endelig klarer å rømme, er det for å hevne seg. Hun vil ta igjen for at hun ble satt bort som barn, utstøtt som ungdom og dømt for et mord hun ikke er skyldig i alene. Ingen kan føle seg trygge lenger. Else er farlig nå. Dødsens farlig.

Ved å bruke sine kunnskaper om å overleve ute i naturen, data, hacking og sin høye intelligens angriper hun Jens og hans medsammensvorne. Hun forsvinner og ingen kan finne henne. Politiet, med Jonas Wang sin spesialavdeling i ledelsen, leter etter henne, men kommer aldri nærmere enn hun selv vil. Else tar kontroll over de som før kontrollerte henne. Spillet er snudd og de frykter henne. Hun er deres verste mareritt.

Første bok ble gitt ut av Nova Forlag Mai 2013 og er til salgs over hele landet. Utgivelse av andre og tredje bok er avhengig av om den første selger godt nok.

Bokens baksidetekst:

Vidar H. Andersen (f.1963)er forfatter og bokanmelder som tidligere har utgitt tre internasjonale fagbøker innen multimedia, utviklet en rekke kurs innen markedsføring og nye medier og har bred internasjonal yrkeserfaring. Han er utdannet innen IT, media, økonomi, transport og elektronisk didaktikk. Andersen var med i å skape den tidlige utviklingen av Internett i Norge, som fagsjef i Telenor media, utviklingssjef i Scandinavia Online og har vært flittig brukt som rådgiver til innovative aktører innen nye media i en årrekke. Andersen er også gründer og ansvarlig redaktør for det populære litteraturnettstedet digglitt.no, og styreleder i Norsk Digital Litteraturforening.

Else Svendsen er et mobbeoffer og utstøtt fra samfunnet. Hun har beste karakter i alle fag, men hun er blitt en ensom nerd. Livet blir snudd på hodet da fosterforeldrene blir drept i en bilulykke og hun blir tvunget til å flytte fra barndomshjemmet.

Else er oppslukt av Internetts muligheter og lærer seg hvordan hun kan utnytte det på avansert og listig vis. Slik kommer hun på sporet av hackingvirksomheten til Jens Ås, datageni og psykopat. Hun forelsker seg i ham og blir snart dratt inn i hans kyniske og psykologiske spill. For sent oppdager Else at hun blir utnyttet og lurt i en felle. Hun blir arrestert for drapet på moren til Jens Ås, dømt og sendt til psykiatrisk institusjon for å sone.

Jens arver millioner etter sin mor og flytter til hemmelig adresse i Oslo. Gjennom id-tyverier og hacking får han utløp for sine syke fantasier og han fortsetter å benytte seg av andres godtroenhet og naivitet. Han er helt uvitende om at Else er i ferd med å planlegge en utspekulert og grusom hevn.

Lederen for Politiets Kvalitetsavdeling, Jonas Wang, åpner Elses sak på nytt. Han finner spor som støtter hennes uskyld. I mellomtiden rømmer Else fra fengselet og Jonas og hans folk følger sporene etter henne og Jens Ås. Når sannheten om mysteriet Else kommer fra uventet hold, får Jonas Wang sitt livs sjokk.

Hva forlaget sa ved antakelse av første bok i triologien:

«Mysteriet er en massiv krimroman på flere hundre sider. Her har forfatteren på en mesterlig måte kombinert en tradisjonell litterær form med en moderne form for ”cyber-krim”. En krim som ren underholdning på et høyt plan, men også som en nesten ubehagelig vekker, en påminnelse om at en hevner når som helst kan sitte bare noen tastetrykk unna. Boken er overraskende lettlest og har en fascinerende dramaturgi. Det blir vanskelig å legge boken fra seg, det er et drivende spennende plot. Lesere tar seg selv i å si jøss! noen ganger når handlingen plutselig skifter spor fra det forutsigbare til en ny og uventet retning.»

Jan S. Hervig, forlegger og redaktør.

Hva testgruppa som leste boken svarte forlaget:

«Nå har de fem lest boken og er blitt helt hekta. Alle skryter boken opp i skyene, og det gjør de som dere vet absolutt ikke for å være høflige! De er alle mennesker som er høyt utdannet, har et godt forhold til bøker og elsker krim. Det er terning 5 eller 6 fra alle. Det er uansett topp karakter. Dere har altså ikke tatt feil, men systemet i norsk bokbransje funker ikke! Mangfold og boklov er skalkeskjul, politikerne skjønner ikke noe, dessverre. Og bokhandlerne gjør ikke den jobben de skal, fordi de store forlagene har sagt nei til den funksjonen som bokkatalogen hadde før, som var selvsagt i gamle dager. Hadde dette vært som før eierskapene skiftet retning til at de store forlagene eier de store bokhandelkjedene, hadde nemlig boken deres vært ute over hele landet allerede. Det mener denne lesegruppen.»

Hva kan du lære av å lese «Mysteriet»?

Vi leser i avisene om ulovlig overvåkning av privatpersoner, hacking og svindel. Hvordan noen stjeler andres informasjon og identitet. Hvordan offentlige myndigheter og andre instanser taper i kampen mot de kriminelle på nettet. Hvor lett det er å stjele andres identitet er alarmerende. Hvor lett det er og hacke seg inn hos firmaer er sjokkerende. Det er virkeligheten. Det hjelper ikke å ha alarm mot innbrudd, når linjen inn til din datamaskin er åpen.

Har du stilt deg selv følgende spørsmål?

Personnummeret ditt kan man ganske enkelt få ved å ringe folkeregisteret i kommunen. Er det bare du som er deg?

Registreringsnummeret på bilen din kan enkelt spores ved å sende en SMS til 2282. Vegvesenets egen tjeneste. Har noen sjekket ditt registreringsnummer med uærlige hensikter?

Norge er et av landene med mest kameraer brukt til overvåkning. Og samtidig har vi noen av de laveste kravene i verden for å sette opp kameraer. Har du blitt filmet i det siste? Er ansiktet ditt registrert i en av de nye datatjenestene for ansiktsgjenkjenning?

Nettet er internasjonalt. Nesten alt vi deler, sender og lagrer, går til utenlandske dataservere som ikke er underlagt norsk personvern. Hvor har du lagret intensiv informasjon om deg selv og din familie?

Forsikringsselskaper har ofte utenlandske eiere og dataløsninger, uten de samme personvernreglene som gjelder i Norge. Hvor er informasjonen om din helse og økonomi lagret?

Bare fåtallet av norsk presse prioriterer datakriminalitet i sin undersøkende journalistikk. Det er ofte viktigere med kjendissaker og slankemetoder. Når leste du sist om den alvorlige datakriminaliteten som Politiets Sikkerhetstjeneste beskriver i pressen?

Politiet henlegger ofte det de ikke forstår av moderne teknologi. Mangel på kompetanse og politisk vilje fører til et voksende marked for datakriminalitet. Hvem har egentlig ansvaret for datasikkerheten din i regjeringen?

Nesten alt vi sender gjennom internett går gjennom Sverige. Svenske myndigheter kan se det de vil av Norsk kommunikasjon over nettet til andre land. Gjør de det?

Kunnskapen om å beskytte seg selv og sin familie er skremmende lav på Internett. Er du alene der du sitter og koser deg på Facebook? Kan noen se alt på datamaskinen din? Finnes det noen der ute som vil ta deg?

Nå tenker du sikkert at dette ikke gjelder deg. Du har jo installert sikkerhetsprogramvare. Tenk over følgende: Hva installerte du egentlig på datamaskinen din, når du falt for fristelsen til å spare noen få hundrelapper i året, med å installere «gratis» virus-søke-program og «geniale» Toolbars i nettleseren din? Du betaler for alarmen du har i huset ditt. Å betale for noe hos seriøse aktører er en god garanti for at det virkelig er sikkerhetsprogramvare du har. Og at den er oppdatert.

God lesing!