Naken i hijab

omslag naken i hijab.inddTittel: Naken i Hijab
Sjanger: Kjærlighetsroman
Forfatter: Gunn Marit Nisja
Sider: 299
Forlag: Juritzen
Utgivelsesår: 2011
ISBN: 978-82-8205-138-5

Naken i Hijab er en gripende fortelling. Gripende på en måte som får en til å lure på om forfatteren har opplevd dette selv. Hovedpersonen Live drar på ferie sammen med sin venninne, og de blir betatt av Egypt. Landet som vi både elsker og hater. Landet som bugner over med historier om tidlig kunnskap om matematikk, arkitektur og herredømme. Landet som overrasker oss når vi besøker det. Overrasker oss med sin analfabetisme blant befolkningen, skitne gater og alt annet en det vi trodde, etter å ha sett bilder, lært om det på skolen og lest brosjyrer fra reiseselskapene. Naken i hijab gir oss mye av sannheten om Egypt.

Live forelsker seg i landet og Kareem, som lar henne tro at han elsker henne, og han gjør det kanskje også. Det ligger en tvil mellom linjene i boken om nettopp det. Live bryter opp fra Norge, tar permisjon fra jobben som barnehagearbeider og flytter til Kareem og hans storfamilie i Egypt. Raskt blir hun satt på plass, og må finne seg i ting hun aldri ville godtatt hjemme i Norge. Hun gjør sitt beste for å være en del av storfamilien, og oppdager ting som sjokkerer henne. Som hvor stor forskjell det er på menneskeverd og respekt for kvinner i Egypt og Norge. Hun er ydmyk overfor de eldre i familien, og innretter seg etter de regler som gjelder. Kareem overlater henne mer og mer til seg selv, og fortsetter selv sin livsstil med å dra på byen. Han kommer hjem beruset gang på gang, og til slutt klarer ikke Live å skjule sin misnøye og mistanker lenger. Det blir et oppgjør mellom dem, som Live taper.

I en blanding av glede og opprivende frykt, oppdager hun at hun er gravid med Kareems barn. Hun frykter for hva som vil skje med barnet hvis det er en jente. Vil det lille barnet bli kjønnslemlestet slik som de gamle skikkene i Egypt sier hun skal bli? Live begynner å planlegge hvordan hun skal komme seg til Norge, når det går opp for henne at Kareem aldri har tenkt å flytte dit, slik som han har lovet henne. Live er fanget i Egypt Gunn_Marit_Nisjaså lenge hun ikke vil gi opp sin egen datter. For henne er dette en umulig tanke. Og hun begynner i hemmelighet å planlegge hva hun skal gjøre.

Naken i Hijab kan oppfattes som en advarsel til kvinner som forelsker seg i menn fra andre kulturer. Jeg oppfatter den også litt slik. Men samtidig er det en historie om en kvinne som lar seg lede av den kjærligheten hun ikke finner i Norge. Kan man kritisere kjærlighetens valg? Jeg vil ikke være den som gjør det. Men når jeg leser boken tenker jeg at Live underkaster seg de strenge muslimske levereglene i landet, og samtidig fornekter dem. Det får meg til å lure, og jeg ender opp med å stille to spørsmål til handlingen og formålet med den: Overdrives det i boken de faktiske forhold for å forsøke å demonisere både det egyptiske samfunnet og egyptere? Spiller handlingen på forakt overfor muslimer, på en slik måte at den lett blir avskrevet som fordomsfull og rasistisk Svaret blir nei til begge spørsmål. Det gjøres ikke det. Det er Lives kjærlighetshistorie vi leser her. Om hennes valg som gjorde at hun fant seg selv gjennom mislykket kjærlighet. Det er ikke en bok som er verken rasistisk eller nedlatende mot verken muslimer eller egyptere. Det er en bok som beskriver kulturelle forskjeller man skal tenke seg godt om før man innlater seg på og blande dem.

I motsetning til andre bøker som beskriver kulturelle forskjeller, prøver forfatteren ikke her å forklare forskjellene og hvorfor de er der, eller forstå den fremmede religionen og kulturen på en måte som skal gi oss en oppskrift på hvordan vi skal oppføre oss. Det er noe så enkelt som en gripende kjærlighetshistorie fortalt på en annerledes måte.

Boken bør etter min mening leses av de som tiltrekkes av dette mørke mystiske Egypt, i form av stilige unge herremenn.