Porselenspiken

porselenspikenTittel: Porselenspiken
Sjanger: Roman
Forfatter: Gunn Marit Nisja
Forlag: Juritzen
Utgivelsesår: 2013

Forlaget om forfatteren, Gunn Marit Nisja
Gunn Marit Nisja er bosatt i Modum hvor hun er avdelingsleder på Blaafarveværket. Hun debuterte med diktsamlingen «Giljotin» i 2008, og skrev senere tre diktsamlinger, to av dem på eget forlag. Hennes debutroman «Naken i hijab» bygger på hennes egne erfaringer og observasjoner fra flere år i Egypt. Hun ble nominert til Bokhandlerprisen 2011 for «Naken i hijab»

Forlagets beskrivelse av, Porselenspiken:
To kvinner, to generasjoner og to helt ulike kvinneskjebner som begge søker noe bedre. Men kan vi styre livene våre, eller er det livet som styrer oss? Kristin er i slutten av tredveårene, og til morens skuffelse fremdeles singel og uten barn. Hun oppfyller sin livsdrøm og åpner eget spisested, kafeen «Små Gryter» på Åndalsnes. Om kvelden etter åpningsdagen banker Marta på døra. Hun er nitten år, ute etter jobb, og det skal vise seg at hun er eks narkoman. Hun sliter med en vond barndom og en narkogjeld som raskt må betales. Kristin er odelsjente, og når faren brått går bort, forventes det at hun skal komme hjem og ta over gårdsdriften. Kan man svikte familien og følge sin egen vilje? Når hun blir kjent med Martas historie, får hun nytt perspektiv på sin egen. «Porselenspiken» er en sterk fortelling om det aller viktigste: kampen for det meningsbærende i livet.

Anmeldelse Porselenspiken:
Jeg har sagt det før og gjentar det gjerne. Det er de bøkene som holder meg våken om natta som er de beste. Det var en enkelt setning som gjorde at jeg mistet nattesøvnen av denne boken:
«Uansett hvor mange jeg hadde omkring meg, var jeg ensom. Kanskje var det en slags feil ved personligheten min

Det er nettopp de gode og gjennomtenkte setningene som gjør denne boken til en man ikke vil legge fra seg. Mellom det som kan oppfattes som hverdagslige opplevelser finner man dem. Plutselig oppsummeres de det foregående på en måte som skaper et lite univers ut av handlingen. Hvem skulle tro at en bok om en fyldig dame som nærmer seg førti, er bosatt i Åndalsnes og som starter en kafe skulle være en slik perle?

Hør bare her:
«Her, på hjørnet mellom Havnegata og Bryggestien skulle jeg slå meg til, og bestemme over min egen skjebne. Måtte ingenting komme i veien for meg. Jeg foldet hendene og ba en liten bønn til farmors indremisjonsgud»

Hovedpersonen, alene og viljesterk, gjør et viktig valg, som fortelles med innsikt i leserens gjenkjennelse og handlingen som har vært.

Boken tar meg med på en reise om et liv jeg ikke visste kunne fortelles. Boken er en varm fortelling om to skjebner som møtes på grunn av behov for å gi og få omsorg. To kvinner med helt forskjellige utgangspunkt, som allikevel viser seg å ha mer felles enn man skulle tro. Men, det er også en bok om liv, død og samhold i hverdagen som vi alle kan kjenne oss igjen i.

Spesielt imponerer forfatterens bakgrunnsarbeid meg. Å fortelle en historie om en hverdag man ikke har opplevd selv, på en slik måte, er rett og slett veldig godt gjort. Jeg anbefaler boken på det sterkeste hvis du vil lese en historie som like godt kunne skjedd.

Dette er enkel, naken og glimrende fortellerkunst.