Umulig å legge fra seg boken!

Publisert av Beathe hos Beathes Bokhylle 10 april 2013. http://beathesbokhylle.blogspot.no

Beathes Bokhylle har anmeldt «Mysteriet»Mysteriet-Terning-5

I prologen får vi vite at et ektepar, hvor mannen har fått et barn med elskerinnen sin, plasserer barnets mor på et fly sydover før de leverer barnet fra seg til en kvinne i en dør i et smug. Det lille barnet er Else Svendsen.
Hun vokser opp i fosterhjem hos Far & Mor på en liten gård i en liten bygd. Hun er ikke helt som alle andre og blir en del mobbet på skolen. Hun liker skolearbeid og har gode karakterer.Etter en helseundersøkelse på skolen hvor legen mente at hun hadde klare tegn på unormal adferd ble hun sendt til en del undersøkelser og hun måtte ta noen tester og det ble slått fast at hun var meget intelligent med en IQ på 190. Hun likte seg veldig godt ute i skog og mark og var meget godt kjent oppi fjellene i nærområdet.

«Vi kan fastslå at du er veldig selvstendig. Jeg har lest de andre testene du har vært gjennom. Du er svært intelligent,ser jeg. I disse testene kommer det også frem at  du er selvstendig. Tror du at du vil kunne arbeide sammen med andre når du ikke liker gruppearbeid og er så selvstendig?»

«Det har jeg ikke tenkt på,»svarte Else.

«Tror du at du bør utdanne deg til et yrke der andre forteller deg hva du skal gjøre?»

«Jeg vet ikke det heller. Jeg har jo alltid gjort det jeg har fått beskjed om.»

«Ja,det er sånn når det gjelder hverdagsoppgaver som rydding,vasking og sånn. Men hva hvis noen ber deg om å gjøre noe du kan bedre enn dem?» 

 «Da protesterer jeg som regel, hvis de sier at jeg skal gjøre noe som jeg selv ikke synes har mål og mening.»

Når fosterforeldrene hennes dør i en bilulykke og det kommer frem at de ikke har adoptert henne så er det staten som skal overta gården og dermed må Else flytte fra gården. Snille folk på NAV hjelper henne som godt de kan og ordner med leilighet og penger hun kan leve av til hun er ferdig med utdannelsen sin.
Vel installert i sin nye leilighet ser Else litt lysere på fremtiden. Else er meget datakyndig  og hun har kjøpt seg en ny pc og ganske snart er hun på nett og hacker seg inn på ulike bedrifter for å sjekke ut programmene hun har laget. På nett blir hun også kjent med  Jens Ås, en uføretrygdet psykopat av en fyr som bor sammen med moren sin som han hater over alt på denne jord. De blir snart kjærester og snart er hun innblandet i et mareritt det skal vise seg å bli umulig å komme fri fra.
Etter å ha drukket seg full og med en god dose galskap klarer Jens å manipulere Else til å være med å ta livet av moren hans, for deretter å legge hele skylden på henne. Med lensmannen i bygden trygt ved sin side ble det aldri noe spørsmål om Jens hadde vært med på udåden og Else blir dømt og må sone i en psykiatrisk institusjon.

«Er Else gal? Hvorfor drepte hun mor som er så snill?»

Jens så på lensmannen med et forvirret, såret blikk.

«Det er greit,Jens. Det holder nå!» 

Jens på sin side har bare såvidt begynt å sette sine syke planer ut i live, planer hvor han skal ta full kontroll over andre sitt liv ved hjelp av sine enorme kunnskaper på datamaskinen.Som et dataspill hvor han kan leke med andre mennesker på den mest grusomme måten. Når han blir kjent med en likesinnet tar de leken opp til nye uante høyder.Ingen aner noe som helst, ingen unntatt Else som har klart å rømme fra institusjonen og har begynt å ta opp jakten på Jens og hans sammensvorne….og nå skyr hun ingen midler lenger.

Jonas Wang, leder for politiets kvalitetavdeling er satt på saken etter et brev han har mottatt fra Else Svendsen mens hun var innesperret på institusjonen. Han og teamet hans leter etter henne men dreven som hun er så kommer de bare akkurat så nært henne som hun selv vil….Klarer hun å få hevnen sin og klarer hun å holde politiet borte?

Else ble stående ute på verandaen i den mørke høstkvelden. Hun så opp for å lete etter Karlsvognen og fant den lysende og klar rett over seg. Hun løftet hånden og fingret med delfinen som hang rundt halsen, mens hun tenkte på Far og Mor.

Har ikke lest noe av forfatteren tidligere så jeg visste ikke hva jeg gikk til når jeg skulle lese denne boken. Språket er meget enkelt og lettlest og helt uten svulstige beskrivelser og overflødig «fjas».Nå har ikke jeg noen litterær utdannelse på noen som helst måte og kan sådan ikke uttale meg som Geir gjorde i sin fantastiske omtale av denne boken. Men jeg vet hva jeg liker og ikke liker, og jeg tror ikke denne boken kunne vært skrevet på noen som helst annen måte,det passet så utrolig godt med det «nakne språkbilde» for å stjele det uttrykket. Den er annerledes enn andre bøker jeg har lest og jeg likte det.Til å begynne med visste jeg ikke helt hva jeg synes om den  men jeg brukte ikke lange stunden til å gruble over dette for sidene nærmest føk avgårde  av seg selv og jeg ble raskt dradd inn i handlingen.Skal jeg pirke bittelitt ble jeg til tider litt betenkt over at alt skulle falle seg så lett for skurkene og at de som etterforsket sakene  gjorde så slett arbeid  men når det er sagt så synes jeg at plottet var veldig bra og det er godt driv hele veien. Man får mye informasjon og detaljer om Internett og hacking og det var veldig fascinerende og utrolig spennende. Jeg fikk skikkelig sansen for Else og hennes måte å være på og forstår godt at hun ble nærmest som besatt av hevntanker, ikke at jeg er så hevngjerrig av meg men det kan umulig være en god følelse å bli uskyldig anklaget og dømt for noe hun slett ikke hadde vært alene om.Forfatteren har gjort et godt arbeid når han laget karakterene i boken og han har vært flink til å sette seg inn i hvordan unge jenter tenker og karakterene er troverdige, jeg kjøper det meste. Etter de første 50 sidene ble det nærmest umulig å legge fra seg boken for det var veldig lett å bli hektet. Likte du Lisbeth Salander så kommer du til å elske storesøster Else Svendsen og blir det film av denne kommer jeg garantert til å stå først i billettkøen. Det gode plottet og spenningen som hele tiden er der, det enkle språket som passer så godt inn for ikke å snakke om det kjempefine coveret,bare det alene hadde gjort meg oppmerksom på boken. Dette tilsammen gjør at jeg havner på en sterk femmer.

Her kan du kommentere anmeldelsen hos Beathes Bokhylle: http://beathesbokhylle.blogspot.no/2013/04/bokomtalemysteriet-av-vidar-h-andersen.html